Cayma parası geri alınabilir mi?
Fesih bedeli kararlaştırılmışsa, tarafların her biri sözleşmeden çekilme hakkına sahip sayılır; bu durumda parayı veren kişi vazgeçerse verdiğini bırakır; parayı alan kişi vazgeçerse aldığını iki katını iade eder. Sözleşme yerine getirilirse, çekilen para iade edilir veya son ödemelerden mahsup edilir.
Cayma bedeli geri alınabilir mi?
“Şirketler cayma bedeli alarak büyük karlar elde ettiler. Tüketiciler daha önce olduğu gibi ‘indirim iadesi’ adı altında aldıkları cayma bedellerini geri almak için tahkim kurumlarına başvurabilirler. Böyle bir durumda tüketicinin sözleşmeyle birlikte tahkim kurumuna başvurması gerekir.
Her sözleşmede cayma hakkı var mı?
“Mal” satın alınacaksa, süre malın teslimi ile başlar; “hizmet” satın alınacaksa, hizmet sözleşmesinin akdedilmesi ile başlar. Ayrıca tüketici, sözleşmenin akdedilmesi ile malın teslimi arasındaki herhangi bir zamanda cayma hakkını kullanabilir.
Cayma bedeli ödemek zorunda mı?
Ancak, tüketiciden yükümlülük kapsamında tahsil edilecek tutarların tahakkuk etmemiş kısmının toplamı bu tutardan az ise tüketiciye ödenecek tutar sınır olacaktır. Bu ücrete genel olarak ‘cayma ücreti’ denir.
Cayma hakkını nasıl kullanabiliriz?
Tüketici, cayma hakkını satıcıya, tedarikçiye veya aracı hizmet sağlayıcıya karşı yazılı olarak veya kalıcı bir veri taşıyıcısı vasıtasıyla kullanmalıdır. Cayma hakkı yazılı olarak veya kalıcı bir veri taşıyıcısı vasıtasıyla, yani SMS, e-posta, internet, CD, DVD, hafıza kartı gibi araç veya medya aracılığıyla kullanılabilir.
Alıcı vazgeçerse kapora ne olur?
Aracın toplam fiyatının bir kısmı yasal olarak teminat olarak yatırılabilir. Alıcı teminatı ödedikten sonra aracı satın almamaya karar verirse, ödenen tutar satıcının politikasına bağlı olarak iade edilir veya satıcıya ait olur.
14 gün içinde cayma hakkı kalktı mı?
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne uzatılması 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Cayma hakkının kullanılması hariç olmak üzere yeni düzenlemenin hükümleri 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Para iadesi yapılmazsa nereye şikayet edilir?
Şahsen veya avukat aracılığıyla; tüketici hakem heyetlerine başvurular şahsen, posta yoluyla veya Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden e-Devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda yapılabilir. Bu konuda tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru mümkün değildir.
Çayma bedeli hukuki mi?
Asliye Hukuk Mahkemesi, süresi bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeden ‘fesih’ hakkına sahip olduğuna ve taahhüt süresi dolmadan aboneliğini fesheden tüketicinin faturasında herhangi bir ceza gösterilmeyeceğine karar verdi.
Satıcı para iadesi yapmak zorunda mı?
Mağazadan satın alınan ürünler için cayma hakkı. 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da, mağaza veya işyerinde görülerek satın alınan ürünler için cayma hakkı tanınmamıştır. Bu kanuna göre, mağazalar böyle bir geri ödeme almak zorunda değildir.
Yasal cayma hakkı nedir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca satın aldığınız bir ürünü iade etme hakkına sahipsiniz. İnternet üzerinden satın aldığınız ürünlerde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Siparişinizi 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebilirsiniz.
Taahhüt cayma hakkı kaç gün?
Tüketici, satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin siparişten cayma hakkına sahiptir.
1 yıllık taahhüt iptal edilir mi?
Belirsiz süreli veya bir yıl ve daha uzun süreli sözleşmeleri, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin her zaman feshedebilirsiniz.
Koşulsuz iade hakkı kaç gün?
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya gönderilmesi yeterlidir.
Taahhütsüz aylık tarife ücreti nedir?
“Bağlantısız tarife ne demek?” Konuya derinlemesine indiğimizde, vade fark etmeksizin, mevcut tarifenizi istediğiniz zaman değiştirebilmenize olanak tanıyan paketler olduğunu görüyoruz.
Para iadesi süresi kaç gün?
Tüketiciler, mesafeli alışverişlerde (örneğin internet, telefon) 14 gün, kapıda ödemeli alışverişlerde 14 gün, taksitli alışverişlerde ise 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve sözleşmesel ceza ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Ön ödeme geri alınabilir mi?
Ödenen depozito “bağlantı ücreti” ise, sözleşme iptal edilse bile alınan tutar iade edilir. Ödenen depozito “iptal ücreti” ise, alıcı sözleşmeden çekildiğinde alınan tutar iade edilmez.
Cayma hakkı ne kadar?
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Cayma bedeli nasıl olur?
Çekim ücreti, bir hizmete taahhütte bulunurken müşteriden tahsil edilen bir ücrettir ve genellikle hizmetin standart fiyatından düşüktür. Taahhüdün iptali durumunda, müşterinin indirimli oranın kullanımı için ödediği fark ücreti tahsil edilecektir.