Metinlerarasılık nedir, özellikleri nelerdir?
Metinlerarasılık, bir metnin diğer metinlerle açık veya örtük ilişkilere girme yeteneğidir. Metinlerarasılık kavramını ilk ortaya atan Fransız edebiyat kuramcısı Kristeva’ya göre, “her metin alıntıların bir mozaiği gibi oluşturulmuştur, her metin başka bir metnin kendi içinde kaynaşması ve dönüşümüdür.” (Act.
Metinler arasında ne demek?
Metinlerarasılık, metinlerin anlamının diğer metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazar tarafından daha önceki bir metni ödünç almak ve dönüştürmek için kullanılabileceği gibi, bir metni okuyan bir okuyucu tarafından başka bir metne atıfta bulunmak için de kullanılabilir.
Postmodern romanda metinlerarasılık ne demek?
Metinler arasında her metnin kendisinden önce yazılmış diğer metinlerin alanında yer aldığı ve hiçbir metnin kendinden önceki metinlerden bütünüyle bağımsız olamayacağı düşüncesi ön plana çıkmaktadır.” (Aktulum, 2000: 17-18).
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Yapısalcı ve post-yapısalcı akımlarla ilişkilendirilen edebi bir kavram olan metinlerarasılık, 20. yüzyılın ortalarında Julia Kristeva tarafından ortaya atılan, isimlendirilen ve geliştirilen bir yaklaşımdır.
Metinlerarasılık nasıl yapılır?
Metinlerarasılık kavramı bize roman ve kısa öykü gibi kurgusal türdeki kitaplarla geçmişte var olan diğer kitaplar arasında farklı tekniklerle kurulan ilişkileri anlatır. Burada kullanılan teknikler alıntı, epigraf, referans, ima, parodi ve pastiş’tir.
Metinler arası ilişki ne demek?
Bu kavram postmodernizmle birlikte ortaya çıkmıştır. Bir yazarın başka bir yazardan etkilenerek kitabının bazı bölümlerini o yazarı taklit ederek yazması metinlerarası bağlam olarak tanımlanmaktadır.
Metinler arasında karşılaştırma nasıl yapılır?
Metinleri karşılaştırırken üç ana kriter şunlardır: İçerik. İçerik, metinlerde sunulan bilgi veya anlatıları ifade eder. … Yapı ve organizasyon. Metinlerin yapısal özellikleri, bilginin sunum veya anlatım tarzını etkiler. … 3. Dil ve stil. Metinlerin dilsel ve stilistik özellikleri, yazma stilini ve etkisini belirler.
Metinlerarasılığı kim buldu?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Edebi metinler nasıl bir yapıya sahiptir?
Kurgusal bir yapıya sahip edebi bir metinde, kullanılan dilin bireysel yönü ön plana çıkar. Kültürün taşıyıcısı olarak tarihsel ve toplumsal yönleriyle dil, bu bireysel kullanımların anlaşılmasını sağlar. Edebi metnin dili hayalidir çünkü bireysel dil, doğal dil temelinde kişisel duyarlılıkla ifade edilir.
Üstkurmaca tekniği nedir?
Metakurgu, klasik anlamda (postmodern öncesi) her türlü kurguyu ifade eden bir kurgu türüdür. Gerçeklik ve kurgu arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için anlatının bir kurgu olduğuna bilinçli ve sistematik bir şekilde dikkat çeken bir kurgu türüdür.
Benim Adım Kırmızı Hangi Anlatım Tekniği?
Benim Adım Kırmızı’da postmodern anlatım tekniklerinin yanı sıra klasik ve modern romanların öğelerini de kullanır. Tarih ve geleneğin kullanımı, zamanın kesinliği ve çoklu bakış açılarına dayalı somut bir olay örgüsünün varlığı bu romanı postmodern romanlardan ayırır.
Poioumena nedir?
“poioumenon (çoğul poioumena) (edebiyat) Hikayenin yaratım sürecini (bazen hikayenin kendisinin yaratılışını) konu aldığı belirli bir metakurgu türü. 9 Aralık 2022 “poioumenon (çoğul poioumena) (edebiyat) Hikayenin yaratım sürecini (bazen hikayenin kendisinin yaratılışını) konu aldığı belirli bir metakurgu türü.
İhsan Oktay Anar hangi akıma mensuptur?
Türk edebiyatında 1980’lerden sonra etkisini hissettiren postmodernizm akımının en renkli ve güçlü yazarlarından biri olarak kabul edilen İhsan Oktay Anar, ilk romanı Sisli Kıtalar Atlası’ndan (1995) bu yana yazdığı her romanla edebiyat dünyamızın en renkli ve güçlü yazarları arasında yer alıyor.
Romantizm hangi akıma aittir?
Romantizm, Aydınlanma Çağı’nın rasyonalizmine ve bilimsel yaklaşımlarına bir tepki olarak ortaya çıktı. Bu hareket duygusal tepkileri, doğanın güzelliğini ve doğaüstü ve fantastik unsurları vurgularken, aynı zamanda duygusallığın yanı sıra aşk, doğa, özgürlük ve bireysellik gibi temalarla da ilgilenir.
Metinlerarasılık dersi nedir?
Metinlerarasılık, bir metnin önceki metinlerle ilişkili olması veya sonraki metinler için bir beklenti yaratması durumudur. Öğretim teknolojilerindeki gelişmelere rağmen, ders kitapları öğretim araçları olarak önemli bir işleve sahip olmaya devam etmektedir.
Metinler arası karşılaştırma yapar ne demek?
Metinlerarası karşılaştırma, farklı olayları, konuları veya konu alanlarını karşılaştırmayı içeren bir ilişkidir. Kısaca, iki farklı metni karşılaştırırken, bahsedilen kavramların farklı veya benzer yönlerini göz önünde bulundurarak bir karşılaştırma yapılır.
Metinlerarasılığı kim buldu?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Yüksek Tansiyon Neyin Habercisidir