Yargı kararı ne demektir?
Yargı kararları, bağımsız mahkemelerin tüm kararlarını kapsar. Yargı kararlarına erişim hakkı kapsamındaki kararlar, hukuk kaynağı sayılan yüksek bölge mahkemelerinin kararlarını kapsar.
Yargı kararını kim verir?
Ceza davalarının ve kişiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı dalıdır. Mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyecek son merci, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı Yargıtay’dır.
Yargı neyi ifade eder?
Yargı, devletin yasal düzenini sürdürmeyi ve bireylerin öznel haklarını korumayı amaçlayan bir devlet faaliyetidir. Yargı, yasama ve yürütme organlarının yanında üçüncü güçtür. Yargı, Anayasa Md. 9’a göre, Türk milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır.
Yargı kararlarına uymak zorunlu mu?
1982 Anayasası, 1961 Anayasası’nın 132. maddesindeki “yasama ve yürütme organları ile idare, yargı kararlarına uymak zorundadır” hükmünü 138. maddede korudu.
Yargının anlamı nedir?
Yargı, devlet adına hukuku yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir. Yargı, aynı zamanda bir uyuşmazlık çözüm mekanizması olarak da düşünülebilir.
Yargıtay kaç yıl sürer?
Yargıtay’ın, yani en yüksek yargı merciinin dosya incelemesinin ortalama süresi 825 gündür. Bu sürenin 352 günü Ceza Dairesi’ne aittir. Ceza Dairesi, dosya incelemesini ortalama 352 günde tamamlar. Soruşturmanın ve dosyaların tamamlanmasının süresi davadan davaya değişmektedir.
Yargıtay mı Üstün AYM mi?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri yüksek mahkemeleri tanımlamaktadır; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmaktadır ve bunlar arasında bir içtihat bulunmamaktadır.
En ağır mahkeme hangisi?
Yargıtay; Birinci derece ceza yargılamasında mahkeme, kanunda öngörülen ceza düzeyi bakımından en ağır suçlara karar verir. Yargıtay’ın görevleri 5235 sayılı Kanun’un 12. maddesinde düzenlenmiştir.
Yargısal mahkeme kararları nelerdir?
Bu bağlamda, yargı kararı, mahkemenin önündeki hukuki uyuşmazlık hakkında ifade ettiği görüştür. Başka bir deyişle, yargı kararı, mahkemenin belirli bir hukuki sorun hakkındaki görüşüdür. Yargı kararı adını verdiğimiz bu görüş, muhatapları için bağlayıcı sonuçlar doğurur.
Yargı neye bakar?
Özel kişiler arasındaki anlaşmazlıkları içeren davalarla ilgilenir, örneğin iddialar, mülkiyet, sözleşme ihlali, icra, iflas, boşanma, miras ve bazı çekişmesiz yargı meseleleri. 9 tür hukuk mahkemesi vardır. Sulh hukuk mahkemeleri ve ilk derece hukuk mahkemeleri genel mahkemelerdir; diğerleri ise ihtisas mahkemeleridir.
Yargı yorum ne demek?
Yargı makamlarının görevi, soyut yasal normları somut olgulara uygulamaktır. Yargısal yorum, yargıcın önündeki olgulara yasal normu uygularken yaptığı yorumdur. Yasaların yorumlanması söz konusu olduğunda akla ilk gelen şey yargısal yorumdur.
Yargı yetkisi kime aittir?
Türkiye’de yargı, yasama ve yürütme ile birlikte devletin üç erkinden biridir ve Anayasa’nın 9. maddesine göre yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Yargı kararlarına ne denir?
Esasa ilişkin kararlara “hüküm” denir. Hüküm, yargılamanın sonunda esasa ilişkin verilen karardır. Bu nedenle, mahkemenin yalnızca esasa ilişkin nihai kararına hüküm denir.
Yargı kararlarını uygulamamak hangi suçu teşkil eder?
Mahkeme kararının uygulanmaması sonucu ortaya çıkan davranış görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur ve davranışın devam etmesi halinde zorbalık (işkence) de gündeme gelebilir. Anayasa Mahkemesi’nin 2014/7998 sayılı kararı zorbalık konusuna ilişkin ayrıntılı açıklamalar ve tespitler içermektedir.
Mahkeme kararı kaç günde uygulanır?
Gecikmeli uygulama: İYUK’un 28. maddesi idarenin yargı kararlarını uygulamak ve gecikmeden tedbir almakla yükümlü olduğunu açıklığa kavuşturmaktadır. Yargıtay kararlarında bu süre “makul süre” olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden itibaren otuz (30) günü geçemeyeceği belirlenmiştir.
Yargı işlemi ne demek?
Yargısal işlev, hukuki anlaşmazlıkları veya hukuka aykırılık iddialarını yargısal yöntemlerle çözerek nihai karar vermek olarak tanımlanabilir. Bir ofisin yargı kurumu olarak kabul edilebilmesi için, yasayla kurulmuş olması, yargısal yöntemleri kullanması ve bir yargıcın güvenliğinden yararlanan üyelerden oluşması gerekir.
Yargısal mahkeme kararları nelerdir?
Bu bağlamda, yargı kararı, mahkemenin önündeki hukuki uyuşmazlık hakkında ifade ettiği görüştür. Başka bir deyişle, yargı kararı, mahkemenin belirli bir hukuki sorun hakkındaki görüşüdür. Yargı kararı adını verdiğimiz bu görüş, muhatapları için bağlayıcı sonuçlar doğurur.
Yargı yetkisi ne anlama gelir?
Buna göre yargısal işlev; bir hukuki uyuşmazlığı kesin olarak çözme ve bu çerçevede yaptırım uygulama işlevi olarak anlaşılmaktadır. Bu bağlamda; her kurum, kuruluş ve makam, örgütlendiği yer ve adına bakılmaksızın, “yürüttüğü faaliyet ve işlemlere göre” “yargı sistemi” çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Yargı kararları nereden okunur?
Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay kararlarına, Elektronik Gazete’nin ( ) “İndeks” bölümüne tıklanarak ve açılan sayfada “MEVZUAT TÜRÜ” kısmında “YÜKSEK MAHKEME KARARLARI” seçeneği seçilerek ulaşılabilir.