Dini nikâh mesajla bozulur mu?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dini nikah konusunda dikkat çeken bir fetva yayımlayarak, erkeğin eşini telefon, mektup, kısa mesaj ve internet yoluyla boşayabileceğini duyurdu.
Mesaj yazarak boşama olur mu?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir erkeğin eşini “telefon, faks, mektup, mesaj ve internet yoluyla” boşayabileceğini duyurdu. Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre kurul, mektupla yapılan boşanmalarda “kadının mektubu okuduğu andan itibaren boşanma sürecinin geçerli olduğunu” da iddia etti.
Mesajla 3 kere boş ol demekle nikâh düşer mi?
İslam’a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre, eğer koca karısını iki veya daha az kez boşamışsa, onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü boşama, aralarındaki evliliği tamamen sona erdirir.
Sinirle söylenen boş ol kabul olur mu?
Buna göre: a) Öfke halindeyken, aklı başında, ne söylediğini bilen ve ne söylediğini bilen bir kimsenin söylediği boşama sözü ittifakla sahihtir. b) Öfke sebebiyle aklını ve şuurunu tamamen kaybeden, ne söylediğini bilmeyen bir akıl hastasının söylediği boşama sözü ittifakla geçersizdir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, 3/244).
Telefonla boşol derse nikâh düşer mi?
“Kişi, eşinin yüzüne karşı ‘Seni boşadım, beni boşa’ gibi boşandığını ifade eden sözleri söyleyerek veya bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla ileterek eşini boşayabilir.
Hangi sözler nikahı bozar?
Bir koca karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Koca karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz.
Boşadım demekle nikâh düşer mi?
Dolayısıyla bu kelimeyle boşanma gerçekleşmez. Boşanma, kişinin eşine “Sen boşsun”, “Boşan,” “Ben boşum”, “Karım boş” gibi şimdiki veya geçmiş zamanda söylediği, boşanma iradesini ifade eden ifadelerle veya mahkeme kararıyla gerçekleşir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/225-228; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/385-387, 397).
Mesajla nikâh kıyılır mı?
Nikah akdinin geçerliliği için şahitlerin hazır bulunması şarttır. Bu nedenle, âlimler modern iletişim araçları (internet, telefon vb.) kullanılarak yapılan nikâh akdinin geçerliliğini tartışmaktadırlar. Bazıları bu şekilde yapılan akdin şahit bulunmaması nedeniyle geçersiz olduğunu düşünmektedir.
Defol git demek nikahı bozar mı?
Cevap: Boşanma niyeti olmadan bile açıkça boşanmak için kullanılan sözcükleri (örneğin, “boşanmak”, “boşandım”) kullanmak boşanma olacaktır. Sadece boşanmak için kullanılmayan sözcükleri (ayrılmak, örtbas etmek, çıkmak) boşanma niyetiyle kullanırsa, bu boşanma olacaktır.
3 kere boş ol dedikten sonra ne yapılmalı diyanet?
Müslüman bir erkek karısına üç talak verirse, yani onu üç ayrı zamanda bir kez talak ederse veya bir kez “Onu üç kez talakla boşadım” derse, eski evlilik tamamen iptal olur. O kadını geri almak için bir kabuğa ihtiyaç vardır. O kadın beklerken kimseyle evlenemez.
Boş ol derken şahit gerekir mi?
Yoksa şahit boşanmanın geçerliliği için şart mıdır, yoksa şahitsiz boşanma geçerli midir? İslam hukukunda genel olarak kocanın evli eşine sözlü ve yazılı olarak iradesini bildirmesinin yeterli olduğu kabul edildiğinden, şahitsiz boşanma geçerli sayılmaktadır.
Kinayeli sözler talak mı?
Bu tür ifadelere ima sözcükleri denir. “Babanın evine git,” “Git,” “Sen benim karım değilsin,” “Ben senin kocan değilim.” Bu tür ifadeler boşanmada kullanılan alaycı sözcükler arasındadır. Bu tür sözcüklerin boşanmada etkili olması için, erkeğin bu sözcükleri boşanma niyetiyle söylemiş olması gerekir.
Mesajla boşanma olur mu?
“Kişi, eşinin yüzüne karşı ‘Seni boşadım, beni boşa’ gibi boşandığını ifade eden sözleri söyleyerek veya bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla ileterek eşini boşayabilir.
Talak hangi durumlarda geçersizdir?
Aklı başında ve şuurlu olan ve ne söylediğini bilen bir kimsenin öfke ile yaptığı boşama beyanı ittifakla geçerlidir. Fakat aklı ve şuuru yerinde olmayan bir kimsenin öfke ile yaptığı boşama beyanı ittifakla geçersizdir.
Seni boşayacağım demek nikahı bozar mı?
Bir kimsenin karısını, “Seni boşayacağım” veya “Seni boşayacağım” gibi sözlerle tehdit etmesiyle boşanma gerçekleşmez. Çünkü bu tür sözler, geleceğe yönelik bir tehditten başka bir şey değildir (Kâsânî, Bedâîu’s-sanâi’, 3/101).
Dinî nikâh ne zaman geçersiz olur?
İmam nikahı ne zaman geçersiz olur? İslam’da, dini nikahla yani imam nikahıyla başlayan ilişkiyi bitirmemek öncelikli tercihtir. Bu nedenle zamanaşımı süresi yoktur.
Dinî nikâh hangi durumlarda bozulur?
Dini nikahlı bir çiftin boşanması için erkeğin üç kez “boş ol” demesi yeterlidir. Ayrıca eşlerden birinin dinini değiştirmesi veya resmi boşanma gerçekleşmesi durumunda imam nikahı iptal edilir.
Telefondan dinî nikâh düşer mi?
“Telefonla dini nikah kıyılabilir mi?” Necmettin Nursaçan, telefonla dini nikah kıyılamayacağını, kişinin babasına vekalet verip dini nikahı yaptırabileceğini, başka türlü böyle bir şeyin olamayacağını söyleyerek dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
Dinî nikâh tazelemek gerekir mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu Böyle bir durum ortaya çıkmadıkça nikahın yenilenmesine gerek yoktur. Zira şartlara uygun olarak akdedilen nikah ömür boyu geçerlidir ve bazı camilerde cuma gecesi topluca yapılan bu tür uygulamaların dini bir temeli yoktur.